Probleme EGR

Ce este EGR-ul?

EGR (Exhaust Gas Recirculation) reprezintă piesa auto ce ajută la recircularea gazelor de evacuare, fiind o supapă controlată electronic.

Existența acestei operațiuni este necesară, deoarece reduce emisiile de oxizi de azot, ce se produc în timpul arderilor din interiorul motorului mașinii și scade temperatura din camera de combustie.

Cum funcționează EGR-ul și ce rol are?

functionarea egr

Motoarele care folosesc atât benzină cât și motorină pe post de combustibil produc oxizi de azot, (Nox) de aici și termenul de “noxe”, utilizat atunci când discutăm despre gazele nocive sănătății noastre. EGR-ul este sistemul ce permite reintroducerea gazelor ce au rezultat în urma arderii înapoi în galeria de admisie. Astfel, are loc o scădere semnificativă a emisiilor de NOx, iar în aerul pe care îl respirăm ajung mai puține gaze nocive sănătății noastre.

Principalul avantaj al supapelor EGR ce acționează electric este timpul mic de răspuns, (sub 100 milisecunde). Acest fapt este important în momentul în care șoferul vrea un cuplu de motor maximum, adică atunci când supapa EGR face o închidere completă.

EGR-ul își face treaba în momentul în care se resimt emisii peste medie ale motorului, respectiv atunci când sarcina motorului depășește 40%.

Probleme EGR

egr infundat, problema egr

Efectul principal al unui EGR defect, ce presupune situația în care clapeta rămâne închisă, iar gazele nu mai circulă, ci sunt eliminate direct, imediat după combustie, este scăderea simțitoare a cuplului, iar asta presupune puterea redusă a mașinii.

Din cauza faptului că EGR-ul reintroduce un procent de gaze de eșapament defiltrate în galeria de admisie, se pot constata depuneri masine de funingine în interiorul acesteia. Acest fapt determină  diminuarea rolului de reducere a noxelor și la scăderea consumului de combustibil.

Se recomandă curățarea periodică a circuitului de admisie turbo-intercooler-EGR-colector admisie, utilizând aditivi de curățare, ce se pot pulveriza conform fișei tehnice a produsului. Circuitul se poate curăța și manual, folosind soluții mai delicate în acest sens, în propriul garaj sau într-un service auto specializat.