Diagnoza

Buna funcționare a mașinii este o prioritate pentru tine și familia ta, iar diagnoza auto este responsabilitatea fiecărui șofer. Verificările periodice nu doar că te scutesc de problemele tehnice, dar îți și pot salva viața.

Ce reprezinta o diagnoza auto?

Diagnoza auto reprezintă verificarea computerizată a unei mașini și se realizează prin intermediul unor sisteme și interfețe specifice fiecărei mărci auto. Această procedură se poate realiza oricărui autoturism ce permite accesul digital sau analogic la modulele electronice sau electrice. De asemenea, se poate utiliza și pentru autoutilitare. În cazul mașinilor ce nu sunt asistate electronic, diagnoza se va face prin mijloace necomputerizare, adică prin observarea optică, acustică, și prin măsurarea mecanică, electrică și electronică.

Acest proces de diagnoză presupune verificarea parametrilor de funcționare a componentelor sistemlui, citind valorile normale și comparându-le cu cele nominale.

Datorită apariției mașinilor ce au în dotare computer de bord, diagnoza auto computerizată a devenit mai mult decât necesară, aceasta ajutându-te să afli informații utile despre sistemele electrice și electronice ale mașinii pe care o conduci, oferindu-ți ocazia să descoperi la timp eventualele probleme. Astfel, în cazul în care acest sistem informatic indică o problemă la motor, ori altă componentă, nu trebuie să o tratezi cu indiferență.

De asemenea, în momentul în care hotărăști să achiziționezi o mașină second hand, diagnoza auto este indispensabilă, înainte de a bate palma cu vânzătorul mașinii și a semna actele. Diagnoza este singura procedură menită să te informeze dacă bordul afișează kilometri reali sau dacă există anumite probleme tehnice de care nu ai fost anunțat. De ce să cumperi o mașină care nu merită banii ceruți?

Merita diagnoza auto?

Defecțiunea unor piese poate genera distrugerea altor piese esențiale. În acest caz, nu trebuie să amâni prea mult timp realizarea unei diagnoze auto, altfel vei fi nevoit să cheltuiești și mai mulți bani pe reparații, lucru pe care, cu siguranță, nu ți-l dorești.